Spelregels Unihockey

Face off (Boellie)

Aan het begin van een wedstrijd en na ieder doelpunt is het de bedoeling dat twee spelers deelnemen aan de zogenaamde Boellie om zo het spel te hervatten. Bij een Boellie staan de twee spelers tegenover elkaar op eigen speelhelft. De spelers hebben de stick op de grond naast de bal. Op het startteken tikken de spelers de sticks als eerst op de grond en daarna tikken ze de sticks tegen elkaar. Dit gebeurt in totaal drie keer. Nadat ze de derde keer elkaars stick hebben geraakt mogen ze voor de bal gaan.

Spelen van de bal

Bij unihockey mag je het balletje met beide zijden van de stick raken. Met de stick mag je het balletje stoppen en spelen (slaan). Je mag de bal ook raken met de handen (hoge bal) of met de voeten (lage bal) om deze te stoppen. Let op de bal mag niet worden gespeeld met de handen of de voeten.

Boarding

Unihockey wordt gespeeld met een boarding. Dit is de afzetting van het veld en men mag de boarding gebruiken om bijvoorbeeld de bal over te spelen of te scoren via de boarding. In het onderwijs gebruiken we vaak de muur of balken als boarding.

Doelgebied (zie afbeelding)

Het doel is een kleine goal waar een halve cirkel is voor gemaakt. De bedoeling is dat niemand van de spelers met het lichaam of met de stick in deze cirkel mag komen. Dit omdat met een keeper op een kleinere goal het niet meer mogelijk is om te scoren. Ook mag je als speler achter de goal langs net zoals ze dit doen bij ijshockey.


Wanneer je speelt met een grote goal (ter grootte van een kleine turnmat) kan je ervoor kiezen om wel een keeper in de goal te zetten. De keeper kan staand keepen met een hockeystick of je kan kiezen voor de Floorball methode waarbij de keeper op de knieën zit zonder stick. Hierbij is wel een masker en handschoenen vereist om blessures te voorkomen.

Stick behandeling

Leerlingen mogen de stick niet hoger op te tillen dan het middel om blessures richting het gezicht te voorkomen. Ook is het verboden om elkaar op de stick te slaan of de stick op te tillen met de eigen stick.

Overtredingen

Wanneer er een overtreding wordt begaan bij de hiervoor benoemde regels volgt er een indirecte vrije slag waarbij de tegenstander twee meter afstand houdt en het balletje één meter van de boarding mag worden gelegd.

Veld:© MVe @ Eldecollege 2017